Kako ukloniti fleke sa tepiha


Predstavljamo Vam par malih saveta kako da sami održavate čistoću tepiha. Potrebno je da odmah po nastanku fleke reagujete i sledite naše savete kako bi ste uspešno otklonili nečistoće.

U većini slučajeva mrlje sa tepiha možete lako da uklonite, ali samo ako delujete brzo. Fleku koju ostavite da se osuši – uklonićete teško ili nikako.

 

Sledite naše savete:

Fleku od flomastera:

Flomaster

Da bi ste otklonili fleku od flomastera potrebno je da trljajte fleku alkoholom i čistom tkaninom dok fleka potpuno izbledi, a zatim operite deterdžentom.

 

Neprijatni mirisi i fleke posle „nezgode“ kućnih ljubimaca:

Kucni ljubimac

Da bi ste otklonili neprijatne mirise posle „nezgode“ potrebno je da mesto nezgode istrljate sa krpom natopljenom mešavinom sirćeta i vode. Kada se fleka osuši pospite je sodom bikarbonom i usisajte.

 

 

Fleku od voska:

Vosak

Da bi ste otklonili fleku od voska potrebno je da pokrivate vosak stalno novim čistim listovima papirnih salveta ili kancelarijskog papira i uporno peglate papir. Vosak ćete tako topiti i skidati sloj po sloj. Ponavljajte postupak sve dok ne uklonite sav vosak.

 

 

Fleku od boje:

Farba

Prosutu boju je gotovo nemoguće očistiti ako dozvolite da se osuši. Inače se različite boje različito ponašaju.

 

Akrilnu boju isperite blagim deterdžentom, pa natopite metil-alkoholom.

Celuloznu boju mrlje očistite razređivačem.

Emulzije isperite hladnom vodom dok je boja još vlažna.

Lakovi ako je fleka vlažna, očistite sunđerom koji ste natopili alkoholom.

 

 

Fleku od čađi:

Cadj

Mrlju od čađi pospite kuhinskom solju, zatim usisajte, pa operite deterdžentom.

 

 

Fleku od mastila.

Mastilo

Fleku možete da očistite deterdžentom za tepihe ako radite polako. Svaki put upotrebite po malo deterdženta i odmah upijte prljavu masu. Ovakvu fleku verovatno nećete moći potpuno da očistite zbog specifičnog sastava mastila.

 

 

Fleke od masti i ulja:

Ulje

Potrebno je da natopite vatu alkoholom i naizmenično pritiskate vatu na tepih kako bi upila masnoće. Postupak će dati rezultate samo kod manjih fleka. U slučaju da su u pitanju velike fleke obratite se nama.

 

 

Fleke od žvake:

Zvaka

Da bi ste otklonili fleku od žvake sa tepiha potrebno je da na nju stavite komadić leda iz frižidera. Za skidanje žvake sa tepiha nemojte nikada upotrebljavati toplu vodu.

 

 

 

Fleke od blata:

RUG12272

Da bi ste otklonili fleku od blata ostavite blato da se sasvim osuši, pa ga prvo mehanički skinite tvrdom četkom i usisivačem. Prljavštinu koja ostane posle toga možete da uklonite alkoholom, pa zatim deterdžentom.

 

 

 

Fleku od imalina:

Imalin

Da bi ste otklonili fleku od imalina prvo mehanički sastružite fleku, zatim natapkajte alkoholom i na kraju operite deterdžentom.

 

 

 

 

Fleku od katrana:

Katran

Da bi ste otklonili fleku od katrana prvo mehanički sastružite mrlju, zatim natapkajte alkoholom, pa operite deterdžentom.

 

 

 

 

 Fleku od čokolade:

Cokolada

Da bi ste otklonili fleku od čokoladu sa tepiha ili mebla treba ostrugati pa nakon toga očistiti alkoholom i blagim rastvorom deterdženta za suđe. Na kraju dobro isprati čistom vodom.

 

Fleku od kafe ili čaja:

KafaDa bi ste otklonili fleku od kafe ili čaja prvo ih treba upiti krpom ili sunđerom , a nakon toga ih tretirati četkom i sapunicom. U suve mrlje predhodno treba utrljati glicerin i ostaviti da deluje preko noći.

 

 

 

Fleku od crvenog vina:

Vino

Na tepihu mrlje od crnog vina su veoma otporne na čišćenje, ali probajte da prljavo mesto dobro natopite limunovim sokom i pospete kuhinjskom solju. Ostavite da tako stoji neko vreme, a zatim istrljajte krpicom i mlakom vodom.

 

 

 

Osnovni saveti

  • Za vunene podove nikad ne koristiti amonijak, natrijum-karbonat i slično.
  • Za sintetičke tepihe ne koristiti aceton i slične rastvarače jer razgrađuju sintetička vlakna.
  • Mrlju treba što je moguće pre odstraniti i ne dozvoliti da se osuši.
  • Čišćenje početi od spoljnih ivica mrlje, u suprotnom mrlja se samo povećava.
  • Mrlje koje se rastvaraju u vodi tretirati čistom krpom i blagim sredstvima za pranje.
  • Tečnosti kao što su kafa, čaj, sokovi i slično poželjno je prvo upiti suvom tkaninom ili papirnim ubrusom. Mesto zatim posuti štirkom u prahu ili jestivim skrobom, a nakon sušenja temeljno usisati.
  • Masne mrlje obraditi benzinom za pranje ili nekim sličnim organskim rastvaračem. Kod upotrebe ovih sredstava postupati pažljivo da se ne bi oštetila vlakna ili poleđina poda.
  • Poželjno je izvršiti probno čišćenje da bi se proverilo dejstvo sredstava za čišćenje (na  neupadljivom mestu, na primer ispod nameštaja).

Napomena:

Sve ove tehnike za čišćenje fleka koje smo naveli, moguće je da nećete očistiti u podpunosti.

Ukoliko do toga dođe, preporučujemo da pozovete Tepih Servis GORAN i prepustite pranje ili čišćenje tepiha profesionalcima.

Ovo uputstvo ne obavezuje i ne povlači odgovornost za štetu nastalu zbog nestručne primene i održavanja tekstilnih podova.