Kako odabrati i kupiti pravi tepih


Tepih Servis GORAN će pokušati da vam ukaže na nekoliko stvari pri kupovini i odabiru tepiha i iskreno se nadamo da će mo Vam biti od koristi.
Mnogi  korisnici naših usluga često nas pitaju za savet i pomoć  pri kupovini i odabiru tepiha za svoj stan ili kuću.

Danas na tržištu postoji veliki broj raznolikih tepiha koji se razlikuju po boji, materijalu, kvalitetu, obliku, uzorku. Dizajneri tepiha koriste nove teksture, boje, uzorke kako bi uklopili tepihe u današnje domove. Moderni tepisi daju poseban karakter svakoj prostoriji i ponekad tepih postaje središnja  tačka nekog interijera.

 

Tepisi – kako odabrati tepih ?

            Kod planiranja odabira boje tepiha ili dekora, značajnu ulogu ima vrsta i struktura površine pojedinih materijala namještaja, podova i zidova. S obzirom da su to sve velike površine koje mogu biti drvene, plastične, plutene, zidane,  ili keramika, sve su to površine koje se međusobno nadopunjuju ili isključuju. Prilikom odabira tepiha nemojte zanemariti na koji način ćete ga održavati čistim.

Prilikom odabira tepiha, uporedite više vrsta vlakana i odaberite onaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Proizvođač vam može dati podatke o gustoći vlakana. Veća gustoća tkanja garantuje veću trajnost tepiha. Neke vrste tepiha imaju, ojačanje, jutenu podlogu utkanu na pozadini čime  se dobija veća stabilnost i sigurnost od proklizavanja i čvrstoća tepiha.

 

Moderni i klasični tepisi od vune

Vuneni tepih            Tradicionalni materijali su vuna i svila ili kombinacija. Vrlo lepi tepisi za toplinu vašeg doma od prirodnog materijala oduvek će biti prisutni barem u jednoj od prostorija vašeg doma. Karakteristike su vlakna, izdržljivost na habanje, prilično jednostavan za čišćenje. U nekim slučajevima treba ga zaštiti od moljaca.

Ova vrsta tepiha je prikladna, zavisno od vrste nameštaja, za spavaće i dnevne sobe. Vuneni tepisi dobro amortizuju zvukove. Meki su i ugodni prilikom hodanja. U kombinaciji sa drvenim podovima daju skladni i topli izgled svakoj prostoriji. Vuneni tepih će se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno nameštenoj sobi. Prilikom odabira potrebno je uskladiti stil nameštaja, vrstu poda, obradu zidova i pažljivo odabrati boju, motiv i visinu i gustoću tkanja.

 

Tepisi od sintetičkih vlakana 

Sinteticki tepisi            Karakteristika takvih tepiha osim boja i dezena je velika čvrstoća umetno proizvedenih sintetičkih vlakana. Vrlo su izdržljivi na habanje i otporni na plesan. Ne upija nečistoće. Mogu biti lepi i praktični. Zbog vrste materijala stvara se statički elektricitet. Sintetski tepisi su jeftini i lepog izgleda i jednostavno ulepšate izgled svake prostorije. Prikladni su za sve koji imaju problema sa alergijom, ljubitelje ljubimaca i svih prostorija gde se očekuje jednostavno održavanje tepiha.

 

 

Moderni tepisi od akrila 

Akrilni tepih            Tepisi od akrila su po karakteristikama od svih sintetičkih vlakana, najbliže vuni; otporan na habanje, plesan, insekte i habanje. Na tržištu se pojavljuju u velikom broju boja i dezena. Lako se održavaju i nećistoća se ne upija u vlakna. Okrugli oblik tepiha može lepo istaknuti prostor u prostoriji kvadratnog ili pravougaonog oblika.

 

 

 

Tepisi od polipropilena

Tepih polipropile            Polipropilen je materijal koji se najčešće koristi za tepihe. Vrlo je izdržljiv, otporan na vlagu i u upijanje i mrlje.Poliester ima karakteristike: hladan na dodir, otporan na plesan i vlagu, može se koristi u vlažnim prostorijama, otporan na prljanje.

 

 

 

Tepisi od jute

Tepih od jute            Ako ste pristaš jednostvno uređenog prostora, tada će vam odgovarati tepisi i prostirke od jute. Tepisi od prirodnog vlakna (celuloza biljnih materijala) se osim standardne boje mogu dobiti različitih nijansi i pletenja. Tepisi su laki za održavanje i dugo traju.

 

 

 

Tepisi od ostalih prirodnih materijala

            Tepisi se ređe koriste od prirodne kože, bamusa, kokosa i čiste svile.Tepih od krzna se manje koristi zbog sve većeg protivljenja korištenja krzna životinja, a pored toga se teško održavaju. Postavljaju se u dnevne i spavaće sobe.

Tepih od čiste svile izrađen ručno sa velikim brojem čvorova su izuzetno fine kvalitetne prostirke koje zahtevaju pažnju i održavanje.

Tepih od bambusa, sa svojom prirodnom i glatkom površinom i trajne teksture i antialergijske kvalitete, lako se održavaju prikladne su za prostorije u kojima se mnogo hoda.

 

            Prilikom odabira tepiha za stan vodite računa o veličini, poziciji i dizajnu tepiha. Odabir veličine tepiha zavisi od funkcije prostorije u stanu. Odaberite adekvatnu veličinu tepiha, prilagođen tepih Vašem životnom i poslovnom prostoru. Prevaziđeni su tepisi  velikih dimenzija koji se prostiru kroz celu sobu i ispod glomaznog nameštaja, pritom su veliki i glomazni, te se mora te dobro namučiti prilikom nošenja tepiha u tepih servis na pranje. Oni mogu da zaguše prostor i naprave ga dosadnim. Manji  tepisi i njihova pozicija u sobi može biti interesantnija za davanje akcenta nekom delu sobe. Sa nekoliko manjih tepiha u sobi možete podeliti zone i ujedno nametnuti putanje kretanja, koje s vremena na vreme možete da menjate pomeranjem tepiha tako da vam soba svaki put izgleda drugačije.Tepisi manjih dimenzija su dostupniji za održavanje kao na primer  usisavanje tepiha i manje pranje tepiha.

 

            Pozicija tepiha takođe zavisi od njene namene. U dnevnoj sobi  tepih postavite do garniture za sedenje ili ispod stola koji zahvata zonu sedenja. U trpezariji tepih je najbolje da se nađe ispod stola i svih stolica, jer pruža dodatni ugođaj pri obedovanju. U spavaćoj sobi  tepih se postavlja ili blizu kreveta ili ispod kreveta tako da zahvata kretanje oko kreveta. Manji  tepih možete staviti i blizu garderobnog ormara kako bi vam bilo udobnije prilikom presvlačenja.

 

            U dečijim sobama tepih može da se pruža kroz celu sobu ili samo u zoni predviđenoj za igru deteta.  U hodnicima i degažmanima mogu se postaviti uski tepisi koji prate putanju kretanja. Postavljanje tepiha ispod prozora se izbegava, kao i ispod komoda i ormara.

 

            Odabirom određene boje i dizajna tepiha možete prostor učiniti neutralnim ili ga akcentovati. Ukoliko imate cilj da vam je tepih neprimetan izaberite boju srodnu nameštaju.

 

            Ako u sobi imate svetli nameštaj i bele zidove možete uneti malo dinamike u prostor tako što ćete izabrati tepih živih boja i staviti ga u središnji deo sobe.Tepih može postati zanimljiv detalj u sobi ako se odlučite za smeliji dizajn. Mogu se naći tepisi koji imaju odštampane razne motive, reljefni, mrežasti, asimetrični tepisi, tepisi raznih geometrijskih oblika…

 

            Svi dobro znamo da su podne obloge osnova topline doma. Od izbora podne obloge zavisi koliko će vam prijatno dom izgledati. Čim ste izabrali boju parketa ili laminata, treba da odaberete pravi tepih za vaš dom.Odavno se svi dvoumimo da li nam je tepih zaista nepotreban u stanu. Da li ima svoju svrhu ili je samo dekoracija u domu? E pa oba odgovora su tačna, Tepih nas greje u hladnim danima, omogućava nam kretanje i dekoriše naš enterijer. Danas na tržištu imamo zaista veliki izbor tepiha. Od klasičnih do najmodernijih, vunenih ili sintetičkih, tepiha različitih boja, oblika i dimenzija. Pre kupovine istih napravite uži izbor, bar što se tiče dimenzije ili oblika, da ne biste izgubili mnogo vremena u prodavnicama. Ukoliko imate jednostavan nameštaj, tepih neobičnog dizajna može razbiti  tu monotoniju nameštaja i učiniti vaš prostor interesantnim. Isto tako, ako imate  zahtevan nameštaj,birajte tepih jednostavnog dizajna i u jednoj boji. Tepisi ne moraju pod nužno biti od tekstila ili vune.Tepisi od bambusa ili kože se odlično uklapaju u savremeno opremljene enterijere. Uskladite tepih sa bojom vaših zidova, da se slažu uz venecijanere u boji ili trakaste zavese i nećete pogrešiti.Kakav god tepih da izaberete vaš dom će biti oplemenjen.To jeste jedan izdatak više, ali uticaće mnogo na vaš enterijer i život.

 

Na kraju Tepih Servis GORAN Vam čestita na odabranom tepihu i želi Vam da ga što više korisistite a čisćenje i pranje Vašeg tepiha je naša briga, kao i do sada.